Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) önümüzdeki yıllarda katlanarak büyümesi bekleniyor. IoT, daha uygun ve verimli hizmetler sağlamak için bilgi işlem cihazlarının günlük hayata dahil edilmesidir. Örneğin, TV’nizi uzaktan kontrol etmek, arabanızın kilidini açmak ve evinizin güvenlik sistemini kontrol etmek için IoT’yi kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, IoT’ye olan talep, mevcut ağ altyapısından çok daha hızlı büyüyor.
Artan bu talebi karşılamak ve IoT’yi etkinleştirmek için ağ operatörleri, hizmet verilmeyen ve yetersiz hizmet verilen alanlarda uygun maliyetli dağıtımları etkinleştirmek için düşük güçlü, düşük maliyetli (LPL) teknolojileri benimsemeye başladı. Böyle bir düşük maliyetli teknoloji LoRaWAN ağıdır. Bu makalede LoRaWAN nedir sizin için açıklıyoruz.
LoRaWAN nedir?
LoRaWAN, cihazların düşük bant genişliğine sahip, düşük gecikmeli bir ağ üzerinden bağlanmasını sağlayan, düşük güçlü, düşük maliyetli bir teknolojidir. Kensel alanlarda 5 km. kırsal alanlarda 20 km’ye varan mesafelerde kablosuz haberleşme imkanı sunması ve çok düşük güç tüketimi ile 10 yılı aşan pil ömrüne sahip cihazlar geliştirmeyi mümkün kıldığı için oldukça popüler hale gelmiştir.
LoRaWAN IoT ağları, ev otomasyonu, akıllı şehirler ve endüstriyel otomasyon gibi çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu teknoloji, mobil ağlara veya internet bağlantısına ihtiyaç duymadan bir alandaki cihazlar veya sensörler arasında güvenli ve güvenilir bir bağlantı oluşturmak için idealdir. Özellikle Endüstriyel IoT uygulamalarında sıklıkla tercih edilmektedir.
LoRaWAN, LoRa Alliance tarafından geliştirilen açık bir standarttır ve birden fazla satıcının bu iletişim protokolü için ekipman ve yazılım çözümleri sağlamasına olanak tanır. Semtech, Qualcomm Technologies, Philips, Panasonic ve Samsung Electronics dahil olmak üzere bu çözümleri sağlayan birçok şirket var.
LoRaWAN ağları Avrupa, ABD ve Asya’daki büyük dağıtımlarda başarılı olmuştur. Ağı oluşturan düşük maliyetli radyo frekansı (RF) düğümleri aracılığıyla veri ileterek çalışır. Bu, ağın düşük gecikme süresi ve düşük enerji tüketimi ile çalışmasını sağlar.
Neden LoRaWAN’ı Kullanmalısınız?
Bir LoRaWAN ağı kullanmanın ana nedeni, bir ağ kurma maliyetini azaltmaktır. Bir ağ kurmanın maliyeti ne kadar yüksek olursa, hizmet verilmeyen ve yetersiz hizmet verilen alanlarda dağıtmanın o kadar az uygulanabilir olması şaşırtıcı değildir.
Bunu söyledikten sonra, bir LoRaWAN ağı kullanmanın başka birçok faydası vardır. Bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir:
Düşük güç – LoRa® ağı için kullanılan radyo ekipmanı çok fazla güç tüketmez. Bu, ağın herhangi bir harici güç kaynağı gerektirmeden çalışabileceği anlamına gelir.
Düşük gecikme – LoRa® ağının esnekliği, her cihaz için veri hızını ayarlamayı mümkün kılar. Bu düşük gecikme, ağın bağlı tüm cihazlarla herhangi bir gecikme olmaksızın iletişim kurabilmesini sağlar.
Güvenilir iletişim – Cihaz LoRa® ağına bağlıysa, ağdan tutarlı ve güvenilir bir iletişim alacaktır. Cihazların ve tüm ekosistemin güvenilir şekilde çalışmasına yardımcı olan iletişimde herhangi bir kesinti olmayacaktır.
Güvenli iletişim – LoRa® ağındaki şifreleme ve kimlik doğrulama mekanizmaları, iletişimin güvenli ve gizli olmasını sağlar. Bu, ağı, örneğin tıbbi cihazlar gibi hassas veriler üreten cihazlarla iletişim kurmak için ideal hale getirir.
LoRaWAN Nasıl Çalışır?
LoRa ağ cihazları, İnternet’e bağlanan merkezler oluşturur. Bu hub’lara bağlanan cihazlara uç cihazlar denir.
Uç cihazlar, verileri düşük güçlü bir radyo frekansı aracılığıyla LoRa® ağına gönderir. Veriler, verileri kabul edebilen ve hedefine gönderebilen diğer cihazlara yönlendirilir.
LoRa® ağları, uç cihazlardan alınan verileri yönetmek ve diğer uç cihazlara veri göndermek için algoritmalar kullanır. Veriler, tüm düğümler arasındaki en kısa yollar tutularak yönlendirilir.
LoRaWAN’ın Avantajları
LoRa® ağı kullanmanın en önemli avantajlarından biri, düşük maliyetli, düşük güç tüketimi ve düşük gecikme süresi özellikleridir. Bu özellikler, IoT’yi etkinleştirmek için idealdir. Ayrıca LoRa® ağlarının kurulumu ve yönetimi kolaydır.
LoRa® ağının bir başka avantajı da esnek veri hızıdır. Düşük güçlü, düşük maliyetli bir ağ kurmanın zorluklarından biri sınırlı veri hızıdır. Bununla birlikte, LoRa® ağı her cihaz için değişken veri hızlarını destekleyebilir; bu, buna ihtiyaç duyan cihazlar için yüksek hızda ve gerektirmeyen cihazlar için düşük hızda çalışabileceği anlamına gelir. Bu esneklik, farklı gereksinimlere sahip cihazları etkinleştirmek için gereklidir.
LoRa® ağı gibi düşük maliyetli, düşük güçlü ve düşük gecikmeli bir ağ teknolojisi, IoT’yi dağıtmak için iyi bir seçimdir. Dağıtım, yüksek bant genişliğine sahip bir ağ gerektirmediğinden uygun maliyetli olabilir. LoRa® ağının başarısının anahtarı, IoT dağıtımı için doğru teknolojiyi seçmektir.
Düşük maliyetli bir IoT çözümü uygulamayı planlıyorsanız, LoRa® ağı iyi bir seçenektir. Düşük maliyetli bir IoT çözümünün devreye alınması için gerekli özelliklere sahiptir.
LoRaWAN Kullanmaya Başlayın
LoRaWAN nedir, nasıl çalışır ve avantajları nedir öğrendiniz. Bu teknolojiyi kullanan ürünleri nerede bulacağınızı merak ediyorsunuz. VOLSOFT, LoRaWAN teknolojisini kullanarak 20’den fazla IIoT modülü ve sensör üretmektedir. Sıcaklık ölçümünden Modbus vericisine, encoder’dan seviye sensörüne kadar çok çeşitli LoRaWAN cihazları sunuyoruz. IIoT Platformumuz ve LoRaWAN Gateway’imiz bu teknolojiyi tesisinizde kolaylıla kullanmanızı sağlıyor. Aşağıdaki ürünlerimizden birini seçin ve IIoT’yi kullanmaya başlayın.